teisipäev, 13. oktoober 2015

Rehepeksulaager Lanksaares 23.-25.oktoobril

Talguliste pildid

Muljetab esmakordselt Lanksaare sattunud rebane Keily:

Rehepeksu võtsime hoolega käsile. Pidime peaaegu et ratast leiutama, sest ega keegi täpselt ei teadnud, kuidas see asi õieti käib. Raamatu järgi sai valmis voolitud koodid, millega viljapeadele hudjata. Tagantjärele soovitame lühemat nahaga köidetud kooti, kui otsustate kodus tõsiselt leiba teenima hakata.
Indrek kooti meisterdamas
Rehealuse mõnusat muldpõrandat meil ei olnud, kuid vaip muruplatsil ajas samuti asja väga hästi ära. Ainult terad kippusid üle ääre lendama. Seepärast proovisime rukkist ka otsapidi riidest kottidesse toppida, et terad paigale jääksid. Viljapead tühjad, oli aeg vili kõrtest ning aganatest eraldada. Sõelusime jämeda ja peenikese sarjaga, jätkasime käsitööga kallates vilja ühest anumast teise, lootes et tuul kannab üleliigsed ebemed kõrvale, ning lõpetasime ehtsa näputööga purukesi pihkudelt puhudes ja ükshaaval välja noppides.



Rehepeks pole sugugi lihtsate tööde killast. Kardan, et praegu jääksime küll ainult selle tööga leiba teenides nälga. Küll aga koodi käsitsemist ja vilja tuulamist said kõik asjaosalised proovida, lootust on oma oskusi veel lihvida ning peagi on ehk oma tööga võimalik ka söönuks saada.


 „Kes esimest korda Lanksaarele tuleb, jääbki käima, või ei tulegi enam tagasi,“ ütles perenaine talu hubases köögis. Pidin sealsamas möönma, et mina olen see esimene variant, kes oma maailmast tükikese Lanksaarde justnagu maha jättis, et oleks ikka põhjust tagasi minna. Lanksaare on üks müstiline, vaikne, kuid samas tegudest tulvil paik Eesti lõunapiiri laugete metsade ja rabade vahel. Seal ootab alati midagi uudset.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ahoi!

 Augusti lõpus niideti ja sirbitati Lanksaares vilja. Seoti vihkudesse ja laoti hakkidesse. Seisis välja pääl mõnda aega.

 Seejärel pandi partele kuivama. Nüüd tuleb reht peksta.
 Sellega seoses:
- 23 - 25 oktoober toimub Lanksaares vilja nüpeldamine
- saadud viljast jahu jahvatamine
- saadud jahust leiva küpsetamine 


 Rehepeksumasinat Ülenurme põllumajandusmuuseum ei andnud, seega tuleb lihasjõul hakkama saada.
 Kellel leidub kodus või küla pääl rehepeksuks tarvilikku inventari, visaku kotti. Kui pole, jõuab mõne peksuks sobiliku koodi ka
 valmistada.
 Et kogu ettevõtmine liialt füüsiliseks ei läheks, uurige vanemat kirjasõna või uuemat internetti. Märksõnad võiksid olla: rehepeks, vilja tuulamine, käsikivi, leivategu, juuretis. Siis hää üheskoos peksu kõrvale väikest seminari pidada.
 Hingelähedasi leivaretsepte võiks ka kaasa haarata, samuti juuretist.
 Saabuda võib juba reedel. Sauna ja söögi-joogi eest hoolitseb pererahvas.

 Vahendas Pluuto

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

Kommentaare ei ole: