laupäev, 22. aprill 2017

Avalik koosolek Rail Balticust


22. aprillil toimus Ringi eestvedamisel Tartu Raekoja platsil Rail Balticu vastane aktsioon.

Leiame, et praegune kavandatav projekt ei arvesta loodus- ja keskkonnakaitse põhimõtetega ja kohalike elanike huvidega. Samuti on vähe kaasatud kohalikke inimesi projekti arendamisse. 

Viimast kogesime ise eelmise aasta talvel, kui matkasime läbi Rail Balticu kavandatava trassi ning kohtusime inimestega, kelle lähistelt RB hakkaks mööduma. Mälu värskendust leiab siit

Aktsiooniks ehitasime rongi, millega takistasime inimeste voogu Rüütli tänava otsas nagu seda teeks looduses kavandatav raudteetrass metsloomade suhtes. Rongil olid vagunid, millel Rail Baltic hakkaks transportima inimesi ja tarnima kaupu. Jätsime vedurijuhi akna tühjaks, et tahtjad saaksid endast vedurijuhina pilti teha. Kes aga tahaks sellise rongi vedurijuht olla? Tuli välja, et enamik möödakõndijatest seda meelepäraseks ei pidanud. Oli see siis paremate tööperspektiivide pärast või tekkis neil päriselt põhimõtteline vastuolu, ei tea. Kohtasime vaid paari inimest, kes said pahaseks, et nende teed takistasime või kes arvasid, et peaksime koju minema, sest et "see on juba otsustatud, inimesi ei kuula ju enam keegi". 


Nii mitmedki möödakõndijad jäid aga kauemaks juttu ajama ning saime teada, et Tartu vanalinna laupäeva pärastlõunase inimeste kontingendi üldine meelestatus on siiski RB vastane. 

Sama päeva hommikul sai helistatud ka Postimehe ning Aktuaalse Kaamera toimetusele, kes mõlemad olid kohe nõus kohale tulema ja aktsiooni ka meedias kajastama. 
Siit leiabki meid Tallinna meeleavalduse järelloona (RB-st on juttu alates 03.15). 
Siit saab pilgu peale visata Tartu Postimehe artiklile koos pildigaleriiga.


Sel pärastlõunal nägime nelja aastaaega nagu ühele normaalsele päevale kohane. Sadas lund, lörtsi, vihma ja ilm näitas nii tugevat tuult kui ka päikest. Koosoleku lõppedes läksime allesjäänud rongiga Supilinna päevadele, kus oli algamas arutelu keskkonnateemadel ning muuhulgas pidi kõneldama ka Rail Balticust. Arutelu oli lühike ja põgus. Külaplatsil oli aga ette valmistatud suur lõke, kuhu ka ilmale vastu pidanud Rail Balticu sättisime põlemist ootama.    


Pärast meeleavalduse toimumist jäime silma geoloogidele, kes märkasid, et ühele meie rongi vagunile oli kirja saanud "kildagaas". Ring ei toeta vandenõuteoreetikuid ning tühja jutu puhujaid. Nüüd saime kõik targemaks, et kildagaasi Eestis ei leidu ning seepärast RB seda ka välja vedada ei saa. Tahtsime äratada vagunikirjadega huvi inimestes ja nende pilku püüda, et nad probleemi peale mõtleksid. Tuli välja aga et seda tegime valel alusel kildagaasi osas. 

Küllaga võib öelda, et aktsioon õnnestus. Saime suunata tähelepanu murepunktidele ning puhuda inimestega juttu. Eks siis näeb, mis see riigikogu otsustab. 

Lõpetuseks Lea luuletus, mis sai aktsioonist inspireeritud. 


Kasutaja Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering foto.

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

Kommentaare ei ole: