neljapäev, 29. september 2016

Trühvlite seminar




Seened kasvavad kõikjal meie ümber. Näeme neid isegi Tartu kesklinna parkides. Lisaks kübarseentele, mida mitmel pool kohtame, võivad kasvada seened ka meie jalge all maa sees.

Niisugused seened on näiteks trühvlid. Kuulsamaid ja hinnatumaid trühveleid on valge trühvel (Tuber magnatum). Eestist seda leitud ei ole. Siiski kasvab Eesti mullas palju erinevaid trühvliliike ning on leitud isegi kaks söödavat trühvliliiki. Lisaks trühvlite perekonda kuuluvatele maa-alustele seentele leidub ka teisi maa-aluste viljakehadega seeni. Näiteks männimetsadest võib leida teralisi hirvepähkleid (Elaphomyces granulatus), pajude, sarapuude ja pärnade alt hymenogaster’eid ja palju teisi erinevaid maa-aluseid seeni.

Seminarile tuleb rääkima seeneteadlane Leho Tedersoo, TÜ Loodusmuuseumi vanemteadur, kes räägib kõigest lähemalt ning vastab küsimustele. 

Kohtume esmaspäeval, 3. oktoobril kell 18.15 Vahi tee ja Nurme tn nurga peal Maxima poe ees. 

Igaüks saab ka ise kaabitsa kätte võtta ning seeni otsida! Potentsiaal midagi leida on suur, kuni maa pole külmunud.
Kellel on, tasub kaasa võtta väikesed kaabitsad, labidakesed või rehakesed. Pealambi võib samuti igaks juhuks kaasa haarata.

Kel on küsimusi või meid üles ei leia, võib helistada Keilyle: 51901035.

Üritus Facebookis.

---

Leidsimegi trühvleid!

Jee! Leidsime isegi mõne trühvli. Väga palju targemaks sai kohe nende osas. See oli huvitav teada saamine, et Ameerikas on üht liiki lendorav, kes lausa kaabib neid maa seest välja ja suur osa tema toidulauast koosneb trühvlitest. Eestis on vaid 2 trühvliliiki, mis on inimesele head söömiseks ning mõni nibin-nabin vahepeale, mida võib ka süüa, kuid vb nii hea ei ole. Igatahes, suur suur AITÄH kõikidele trühvliotsijatele, nüüd siis teab, et kui pajuvõssa minna Tartumaal, siis säält ikka leiab mõne.
Mirjam


Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

Kommentaare ei ole: