reede, 7. juuni 2019

Loodusvaatluste maraton 2019

Vaatlustalgute järelkaja:

Ring osales loodusvaatluste maratonil oma vaatlusalaga, mis asus Põlvamaa ja Tartumaa piiri lähedal Soodla talus. Vaatlusala sisse jäi erinevaid metsatukkasid, niite, põlde, Arojärv ning seda ümbritsev niiske lodumets. Peamised osalejad olid Ringi üliõpilased, kuid meid toetasid ka paar asjatundjat teadlast.

Vaatlustalguteks valmistumine hakkas eriti innukalt: alustuseks tegime hommikul ise putukavõrkusid. Kasutasime harjavarsi või metsast toodud toomingaoksi, traati ning võrgumaterjali ja nii sai igaüks meisterdada endale väikese puutöö, traadi väänamise ja õmblusmasina klõbina saatel küünarvarre pikkuse diameetriga püügivõrgu, mis kohe ka käiku läks.


Maratonil kujunesid üsna loomulikult välja erinevad grupid, kes keskendusid rohkem ühele või teisele looma- või taimerühmale. Huvitavaid teadmisi jagus igasse valdkonna. Näiteks osadel meist olid silmapaistvad linnutundmise oskused nõnda, et nad tundsid lennult ära herilaseviu, hiireviu ning merikotka ja tuvastasid kõrvukrätsu pojad nende piiksumise järgi ja leidsid nad ka metsast üles. Pärast kirjeldasid noored kõrgeil männiokstel nähtud valgeid sulekerasid.

Taimede laia valdkonda jagus aga mitu botaanikahuvilist, kes nii isepäi kui koostöös said hulga liike üles leitud, määratud ja kirja pandud. Põnevamad leiud olid taluõuelt leitud rohekas käokeel ning järve ääres kasvanud suur käopõll ja väike vesiroos. Taluõue heinamaal ja järve ääres tegime ka olulisemad putukavaatlused oma vastmeisterdatud entomoloogiliste võrkudega. Enim elevust pakkusid teelehe-karuslane ning kaitsealune vareskaera-aasasilmik, haruldane kollavööt-kuningkiil ning ohtras koguses sadulliidrikuid.


Lisaks sõudsime paadiga Arojärvele veel kiile, linde ja veelembelisi taimi vaatama. Julgemad tegid katset ka ujumisvaatlustega. Leiti kirevaid kiililiike ning nähti hõbehaigrut kalasaaki varitsesemas. Talutiigis tundsid end õdusalt tiigikonnad, kes paaritumistuhinas laulsid meile öösel serenaadi, ning mõned nastikud, kellega koos oli võimalik suplemas käia. Paaril osalejal õnnestus õigel ajal peale sattuda, kui üks nastikutest ennast kivide vahele sättis ja oma nahast välja roomas.


Vaatlustalgute juurde käisid muidugi ka saunamõnud ja nõnda sai otse leililavalt minna ööliblikaid kaema, innukamatel oli võimalus valguspüügini jõuda üle tiigi ujudes. Lina äärde tasus siis sattuda suurimate putukahuvilistega, kes lustakalt teadsid tutvustada teistele peamisi liike. Selgeks said õpitud erinevad vaksiklased ja karuslased, hommikul nähti veel ilusat purpurkaruslast lina all toimetamas.


Kõigi taksonite määramiseks oli muidugi toeks ka oma 15 kilogrammi määrajaid, mis olime maratoni tarbeks kaasa varunud. Lisaks määrajate kasutamisele ja liikide otsimisele panime naljaga pooleks käiku naabrite küsitlemise meetodi. Paari päeva eest näinud meie vaatlustalu naabrimees vaatlusala ümbruskonnas põllu peal musta toonekurge, kellest ta ka fototõestust näitas.

Loodusvaatluste maraton on huvitav üritus ka neile, kes ei ole ise bioloogid, sest see pakub alternatiivset vaba aja veetmise võimalust, mis on vähemalt sama atraktiivne kui Alias, kettagolf või laulmine. Pärast maratoni saab mõnigi uhkusega öelda näiteks: vaadake, see siin on sadulliidrik. Igaüks meist sai juurde uusi teadmisi ja oskust tähelepanu pöörata pisiasjadele, mida võib-olla varem nii väga ei märganudki. Kui mitu maratoni läbi joosta, siis kord suudaks samuti viu lennult ära tunda ja kinnisilmi taimi määrata.

Vaatlustalgutest pajatas Keily, fotode autorid on Eliise, Keily ja Pelle.

Veel Eliise tehtud fotosid leiad SIIT.

---



Tervitused!

Järgmisel nädalal toimub loodusvaatluste maraton! Kõik on oodatud tulema uurima Põlvamaa metsade, väljade ja veekogude liigirikkust! Maraton toimub Loodusfestivali raames ning Ringil on seekord oma vaatlusala.

Vaatleme ja määrame kõike, mis silma jääb: veeselgrootud, kahepaiksed, kalad, veetaimestik, maismaaselgrootud, roomajad, linnud (kindlasti toimub mõnus varahommikune vaatlus/kuulamine), maismaataimestik (nii soontaimed kui samblad), seened ja samblikud. Boonusena saab saunast otse ka ööliblikaid määrama hakata! Ja see ei ole veel kõik - enne suuri vaatlustalguid toimuvad ka liblikavõrgu meisterdamise talgud!

Suur jutt korralduslikust infost:

Ringi vaatlusala asub Põlvamaal Savimäe külas Soodla talu juures ehk Kaia juures:

Toimumisaeg: 14. juuni kell 12.00 kuni 15. juuni kell 12.00. Tulla ja ära minna võib ükskõik mis kellaajal, meie ise oleme kohapeal terve aeg.

Transport: kohale saab häälega, autoga, bussidega: 14. juunil kell 11.10 Tartu bussijaam -> Rasina; kell 20.10 Tartu bussijaam -> Rasina; 13. juunil kell 20.10 Tartu bussijaam -> Rasina. Lisaks 2 km jalutamist. Ära saab ainult jala/häälega ja autoga (15. juunil bussiliiklust Rasinast Tartusse ei toimu).

Kaasa võtta: määrajad, binoklid, kaamera, võrgud/kahvad jms. Saunaasjad! Ööbimine on telkides või põrandal lebomattidel. Söögipoolis tuleb endal kaasa muretseda, kuid kohapeal on grillimisvõimalus ning toitu saab ka külmas hoida.

Liblikavõrgu meisterdamise talgud: 14. juuni hommikul Soodla talu õuel. Vahendid on olemas, oma soovist tuleb vaid teada anda.

Oma tulekust ning liblikavõrgu tegemise soovist teada anda postituse kommentaariumis.

Vt lisainfo (nt vaatluste sisestamise kohta): http://loodusfestival.ee/lvm.

Tulemas on:

1. Anni
2. Pelle
3. Lisanne
4. Kaia
5. Jorma
6. Riin
7. Külli (autos 3 vaba kohta)
8. Keily
9. Eliise
10. Kaisa
11. Liis
12. Oskar


Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

4 kommentaari:

Külli ütles ...

Külli stardib Tartust hiljemalt kella 13-14 ajal, kui läheb hästi, siis varem, heal juhul kohe hommikul. Täpsustub neljap õhtul. Kes soovib küüti, saab ühendust võtta messengeris: Külli Keerus

Anonüümne ütles ...

Eliise tuleb

Külli ütles ...

Saan startida juba hommikul, kuid mitte enne kella 9-t. :) Andke märku, kes kaasa tahab.

Meta ütles ...

Tulen ka, stardin ratta ca 19 paiku