neljapäev, 31. juuli 2014

Poola bussireis 19.-28. september

Bussireis jääb/jäi ära piisava huvi puudumise tõttu.

Ahoi, märgitagu kalendrisse aegsasti punasega ära ajavahemik 19.-28. september, mil saab teoks järjekordne ringi bussireis. Sedakorda võtame Läti ja Leedu läbimist rahulikult, pöörame peateelt kõrvale ja avastame oma lähinaabreid. Põhiline rõhk läheb siiski Poolale, millele on plaan teha peale põhjalik tiir, tutvume selle põneva kuid paljudele avastamata maaga Läänemere rannikust kuni Ukraina piirini ja Sudeedi mägedest Masuuria järvedemaani. Poolamaa on palju enamat kui Poolast läbi sõites autoaknast paistab. Mõningaid pildikesi ja sihtkohtasid allpool. Täpsem programm ja sihtkohad loksuvad paika reisi alguseks ja jätkavad loksumist reisi käigus.

Väljume Vanemuise 46 eest reede 19. septembri hommikul kell 8:00, tagasi jõuame 28. septembri õhtul, ning siis saab ka reisilõpu saunas muljetada ja ihu küürida.
Mõni päev enne reisi toimub ka pisike vabatahtlik koosolek, mis eelkõige on suunitlusega neile, kes varem ringi bussireisil käinud pole ja üht-teist veel teada tahavad. Aeg-koht selgub millalgi.
Meelelahutusprogramm, muru- ja muud mängud bussisõidu ning laagrielu sisustamiseks. Süüa vaaritame kollektiivselt ise hommikuks ja õhtuks. Vaaritajatele jagab juhtnööre ja tagab toidu kvaliteedi peakokk Miina, kes ühtlasi seisab ka taimetoitlaste õiguste eest saada oma lihavaba toit kätte enne lihaõgijaid.. Lõunase toidukorra jätame osaliste endi hooleks. Iga päev toimub kuskil suuremas poes ka poepeatus varude täiendamiseks. Kaasa võtta oma toidukausike, kruusike, lusikas jms.

Ööbimine valdavalt telkides (telk või telgikoht ise kaasa võtta). Kaasa veel magamiskott-lebomatt ja muu selline laagrivärk. Niipaljukest kui võimalik püüame külastada tasuta ametlikke telkimisplatse. Tasulise kämpaplatsi puhul on telgiplatsi hind osavõtu tasu sees, kes soovib aga tuba võtta maksab toa eest täielikult ise. Ööbimine toimub alati bussi lähedal, hommikul pakime kõik kokku ja topime bussi, ning õhtul võtame uues kohas jälle laagri bussist välja.

Riietuse osas olla valmis kõigeks, ilm on nagu alati ettearvamatu. Igaks juhuks võib ka supelkostüümi kaasa võtta kui peaks minema supluseks kohas, kus paljast ihu ei peeta sündsaks. Ja selline vigur nagu pealamp teeb öise laagris asjatamise palju mugavamaks. Samuti ei maksa hambapuhastuse tarvikuid maha jätta.

Olgugi, et tegemist on Euroopa Liidu ja Schengeni viisaruumi riikidega tuleb kaasas kanda isikut tõendavat dokumenti (ID-kaardist piisab), mida sageli ka piirivalvurite poolt kontrollitakse.

Buss on ikka kollane ja bussijuhidki loodetavasti varasematest aastatest tuttavad. Elukalliduse koefitsendi ja Tambovi konstandiga korrutades on arvestatud selle lusti maksumuseks ümmargused 150 euroraha, mille kandmisel kontole EE841010011648392227 (saajaks Edgar Prass) oledki bussireisile edukalt registreeritud. Kohti eeldatavasti 55 nagu eelmine kord.

Valuuta. Lätis maksab alates selle aasta algusest euro. Kurss Eesti euro vahetamisel Läti eurodeks on üks-ühele. Leedus euro veel ei maksa, maksab hoopis litt ja Poolas saab kõikse paremini hakkama Poola zlottidega. Litte ja zlotte sularahas vahetage juba enne starti kaasa, kohapeal ei pruugi kohe pangaautomaati või rahavahetust käepärast olla,
Et reisi eelarvega säästlikumalt ringi käia võetagu kaasa tasuliste kohtade külastamiseks soodustusi tõendavad dokumendid nagu üliõpilaspilet, ISIC kaart, pensionitunnistus vms. Kokku hoitud raha kasutame reisiliste üldiseks hüvanguks ära. 

Isu äratamiseks paar linki postitustele varasematest bussireisidest ja neil tehtud piltidest
Tatrate bussireis 2013
Taga-Karpaatia bussireis 2012
Marimaa bussireis 2009

Ja veel selline palve, et seniks kuni pole tekkinud ohtu, et pooltühja bussiga välja sõita tuleks hoiame ringi bussireisi ringiga reaalselt seotud isikute ringi. Ehk siis ringi ametlikud ja mitteametlikud liikmed ning nende sõbrad-tuttavad. Avalikesse meililistidesse esialgu mitte edasi saata ja FB's mitte lausaliselt kuulutada.

  1. Edgar
  2. Taarapaat
  3. Ingrid
  4. Nuum*
  5. Anna
  6. Miina 
  7. Robin
  8. Linda
  9. Klaarika
  10. Johannes*(sept teine nädal)
  11. Teesi
  12. Andres
  13. Jauram
  14. Eliisa*(8. sept)
  15. Mart
  16. Adele
  17. Tõnu sõber1*
  18. Tõnu sõber2*
  19. Detsibell*(reedeks)
  20. Kristinka*(reedeks)


Neringa maasääre hiigelluited Leedus


Masuuria järvedemaa






















Morasko meteoriidikraatriväli









Beskiidid Poola kagunurgas vastu Slovakkia ja Ukraina piiri.















Tšehhi kõrgeim tipp Sněžka mägi Poola-Tšehhi piiril (1602 m)

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

4 kommentaari:

Käbi ütles ...

Heli tuleb ka võib-olla,kui aega ja jaksu on, tahtmine on nagunii. :)

Taavi Nuum ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Robin ütles ...

Ega presidentki tulemata jäta

Kult ütles ...

Omalt poolt sooviks Leetu saata nende metallraha, kui nüüd leiduks keegi vabatahtlik, kes võtaks vaevaks ning need kolm ja pool litti Leetu viiks oleks meil parem. Aitähh eest annan.