teisipäev, 10. september 2013

Seminar "Saesaare paisule kalapääsu rajamine või Ahja jõel kärestiku taastamine?"

Hea Ringi rahvas!

Tulemas on seminar "Saesaare paisule kalapääsu rajamine või Ahja jõel kärestiku taastamine?"
Juba sellel neljapäeval 12. septembril kell 19.00. Nagu ikka Vanemuise 46-327

Peagi on tulemas avamatk, mis viib meid tradisiooniliselt Ahja jõe ürgorgu ja Taevaskotta. Sellega seonduvalt on asjakohane võtta eelnevalt päevakorda selle looduskauni koha tuleviku küsimus. Et tegu on vaieldamatult üliolulise loodusobjektiga väga laias aspektis, ei tohiks kedagi külmaks jätta seal aset leidvad muudatused. Nimelt plaanitakse Saessaare paisule rajada kalapääs, et tagada lõheliste pääs Ahja jõe ülemjooksule.
Ürgorg võeti kaitse alla 1957. aastal. See oli viis aastat pärast Saessaare paisu rajamist hüdroelektrijaama tarvis. Meie vanevanemad mäletavad seega sootuks teistsugust ürgorgu, kui see on meile tuttav. Kohaliku kolhoosi elektrienergiaga varustamise tarvis rajatud pais tekitas paisjärve, mis ujutas üle kogu jõelammi, peites enda alla olulisis loodusobjekte – väiksemaid paljandeid ja koopaid. Samuti läks kaduma Saessaare kärestik, mis väidetavalt olla olnud lausa mäestikujõge meenutav. Õhus on küsimus, kas alternatiivina võiks kaaluda ka paisjärve täielikult alla laskmist kalaliftide või kalatreppide rajamise asemel, mis võimaldaks võib-olla lisaks soovitud kalade pääsul ülemjooksule ka endise ürgoru taastumist kogu oma looduslikus pikkuses. Nendele ja teistele seda väga olulist teemat puudutavatele küsimustele tulevad vastust andma hüdroloog PhD Arvo Järvet ja MSc Triin Veber.
Et seminarile tulles ei jäädaks üksnes kuulaja rolli on soovitatav ka eelnevalt veidi end teemaga kurssi viia ja tekkivad küsimused ehk kirjagi panna.
Selleks siin mõned teemat puudutavad lingid:
http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/artikkel645_632.html
http://www.alkranel.ee/?_m=1&_p=1&id=583
Paralleele Sindi paisu teemaga http://www.epl.ee/news/arvamus/valdur-lahtvee-ja-triin-veber-sindi-pais-tuleb-lammutada.d?id=64302779

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

Kommentaare ei ole: