laupäev, 6. juuli 2013

Niidurüdi talgud Kõinastul 18.-21. juuli


Tervitus kõigile!

Suvekuud on täis kõiksugu põnevaid tegemisi ning veel enne hääletusvõistlust ootavad Ringirahvast ees looduskaitselised talgud Muhumaal. Koostöös Eestimaa Looduse Fondiga saavad 18.-21. juulil toimuma haruldaseks jäänud niidurüdi heaks talgud, kuhu on oodatud osalema TÜLKRi liikmed! 

Tänavu  on ELFi talguaasta fookuses niidurüdi, kelle Läänemere äärne populatsioon on kõvasti hääbunud peamiselt just elupaikade kadumise tõttu. Veel sajand tagasi oli niidurüdi tavaline haudelind meie rannaniitudel, praeguseks hinnatakse nende arvukust 500-600 paarini kogu Läänemere ümbruse peale. Kõinastu leedel on niidurüdi arvukus  viimasel kümnendil püsinud enamvähem stabiilsena, kuni 20 pesitsuspaarina, mis on väga oluline osa kogu populatsioonist. 

Meie eesmärgiks ongi anda oma panus niidurüdile elupaigaks sobiva rannaniidu hooldamise näol. Maaspesitseva linnuna eelistab niidurüdi niiskeid, madala taimestikuga ja avatud rannaniite. Põhiliseks talgutööks saab olema kadakate ja ka muude põõsaste raie, et vältida rannaniidu kinnikasvamist. Raiutud kadakad põletame pisikestes lõketes koha peal. Töö võtame ette esmalt Kõinastu leede keskmisel saarel ja Kõinastu saare kaguosas, võibolla ka nende vahele jääval saarel. Töövahenditena lähevad käiku kiinid, kirved, oksakäärid ja muud vajalikud käsitööriistad.

Kui talgutööd tehtud, ootab talgulisi kuum saun, värskendavad vihad ja ehk ka maitsvad mereannid. Lisaks talgutööle võtame eraldi aja, et tutvuda Muhumaa ja Kõinastu põnevamate ja omapäraste loodus- ja kultuuriväärtustega. 

Majutume Koguva külas, kus meil on kasutada piisavalt katusealust põrandapinda ööbimiseks, välipeldik ja kaevuvesi. Osalejatel tuleb kaasa võtta oma toidunõud, tööks sobivad ja ilmastikule vastavad riided, magamiskott – ja matt ning soovi korral ka telk. Keha kinnitame 3 korda päevas, muist toidukordi valmistame ise kohapeal toimkonna korras.

Üritus on osalejatele tasuta, talgugruppi mahub 12 huvilist. Registreerumiseks kirjuta blogi kommentaariumisse oma nimi ja e-maili aadress. Palume registreeruda eelkõige vaid neil, kes on kindlad oma tulekus ja saavad osaleda talgutel täies mahus (4 päeva). Kes oma tulekus kahtleb näiteks kuupäevade võimaliku mittesobivuse tõttu, siis tasub jätta praegu registreerumata, sest sel aastal on tulemas veel mitmeid teisi looduskaitselisi talguid. Esimesed 8 soovijat saavad küüti Tartust Muhumaale ja tagasi ELFi väikebussiga, teistel tuleb omal käel-jalal Koguvale kohale jõuda.

Talgud on rahastatud SNOWBAL-projektist (http://www.elfond.ee/et/teemad/teised-teemad/saeaestev-areng/maaelu-programm/snowbal). Vaata ka teisi ELFi talguid aadressil www.talgud.ee ja tule osalema!

Küsimuste korral päri julgelt telefonil 5202530 või paulhunt@ut.ee. Täpsem info ürituse kohta laekub registreerunute postkasti järgmisel reedel.

Hääd suve jätku kõigile ja peatse kohtumiseni!
Paul

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

6 kommentaari:

Gets ütles ...

Osaleda soovib Gettel Sink (gettel.sink@gmail.com).

Karl Lont ütles ...

Ma oleks küll käpp.

Anonüümne ütles ...

Diana ja Leiger sooviksid tööd rühmata kõigil ettenähtud talgupäevadel.

Birgit ütles ...

Ma prooviks ka paar kadakat maha võtta.

Meeli ütles ...

Meeli tuleb ka "Siin me oleme" filmi võttepaikadesse kadakat sikutama :)

Eleri ütles ...

Mina soovin kaaa :) elerivill@gmail.com