esmaspäev, 24. september 2012

Must-toonekure talgud 12.-14. oktoober ja seminar tulekul!

Kuula Paul Hundi ja Urmas Sellise talgute järelkaja 15. oktoobri Vikeraadio Keskkonnatelgi saates: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1889331
------------------------------------------------------------------------------
Rõõm on teatada, et peagi on kõigil võimalus lüüa kaasa praktilises looduskaitselises töös. Koostöös Kotkaklubiga toimuvad 12.-14. oktoobril I looduskaitse kategooriasse kuuluva haruldase must-toonekure toitumisalade taastamise talgud ning sellele eelneb must-toonekure seminar 11. oktoobril.

Läheme Harjumaa lõunaserva Kustja külla, mille läheduses elab satelliitsaatjaga must-toonekurg Pirsu. Must-toonekured kasutavad toitumiseks madalaid ja selgeveelisi metsaojasid, mis tihtipeale kipuvad kinni kasvama - toitumisalade kehv valik ja seisukord on üks must-toonekure suurimaid muresid. Pirsu näib olevat Eestis ühe suurima territooriumiga lind, kes käib pesast kuni 30km kaugusele toituma. Alates 2010. aastast, kui ühe suvila peremees enda maavalduses Jutapere oja ääre avatuks tegi, hakkas Pirsu seal sageli toitumas käima. Talgutöö korras puhastame Kotkaklubi spetsialistide juhendamisel Pirsu territooriumile jääval Jutapere ojal veel mõned eriilmelised lõigud võsast, mis võiksid toitumiseks sobivad olla. Järgmisel aastal saame Pirsu satelliitsaatja kaudu teada, kas töö on kandnud vilja.

Must-toonekurgede eluviisi ja toitumisalasid on Eestis uuritud viimastel aastatel üha enam. TÜLKRi kuretalgud annavad omamoodi panuse must-toonekure seisundi parandamisele ja uurimisele ning on omamoodi pisike teaduslik eksperiment. Pirsu tegemisi on võimalik jälgida interaktiivsel kaardil aadressil birdmap.5dvision.ee ja Kotkaklubi kodulehel www.kotkas.ee.

Talgutele sõidame ühise transpordiga reede, 12. oktoobri õhtupoolikul kell 17.00 Vanemuise 46 eest, et laupäeva hommikul talgutöö käima lükata. Kõigil osalejatel riietuda vastavalt ilmale, jalga panna (kalamehe)kummikud. Talgulistele on olemas korralikud töökindad. Töötame peamiselt käsitööriistadega (kiinid, kirved), mille igaüks võiks võimalusel kaasa võtta ja pisut ka mootorsaega. Maha lõigatud võsa tassime kokku ja osa sellest saavad maaomanikud kütteks kasutada. Ööbime Kernu rahvamajas, iga üks oma kaasavõetud madratsi peal ja oma magamiskotis. Laupäeva õhtul on võimalik ennast kosutada kuuma saunaga ja üheskoos tunda rõõmu tehtud töö üle. Pühapäeval, 14. oktoobril, sõidame kiirustamata läbi sügis-talvise Eestimaa tagasi Tartusse (saabumine umbes kell 17), tehes peatusi kaunites paikades. Toitlustus reede õhtul, laupäeval ning pühapäeva hommikul kõigil ühine. Talgutel on võimalus osaleda 30 huvilisel, registreerumine Ringi blogi kommentaariumis. Talgutel osalemine, sisaldades kõiki hüvesid (transport, toit, saun, jms) on tasuta!

Talgutele eelneb must-toonekure eluviisi tutvustav seminar 11. oktoobril kell 18,30 LOTE majas aadressil Vanemuise 46, ruumis 246. Rohke pildimaterjaliga varustatud põneva esitluse must-toonekurest teevad nendega sina-peal olev Urmas Sellis Kotkaklubist ja Raul Rosenvald Eesti Maaülikoolist, kes on põhjalikult must-toonekure toitumisalasid uurinud. Kõik huvilised on oodatud kuulama ja uusi teadmisi saama!

Talgutele registreerimiseks kirjuta kommentaariumisse!
Küsimuste korral kirjutada phunt1021@gmail.com või helistada 5202530.

Registreerunute nimekiri:
1. Paul
2. Edgar
3. Tuvimees Voldemort
4.
5.
6. Kristo
7. Birgit
8. Heli
9. Sandra
10. Karmen
11. Ingrid
12. Tuul
13. Lisette
14. Maarja
15. Aune
16. Moon
17. Toomas Kustjaküla Männiotsa saunik
18. vnmjdk. Shurin
19. Sass
20. Katri
21.
22. 
23. Miina
24. Ott
25. Juhan
26.
27.
28. Peeter
29.
30. Jaanika

Kohtumiseni!
Paul

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

42 kommentaari:

Uku ütles ...

Mina osalen.

kristo ütles ...

Kristo osaleb

Birgit ütles ...

Birgit tuleb ka kindlasti!

Käbi ütles ...

Mina tulen ilmselt, Heli

Sandra ütles ...

Sandra tuleb!

Karmen ütles ...

Karmen osaleb ka!

Linda ütles ...

Linda tuleb ka talgudele

Martin Tuul ütles ...

Tuul

Fiamma ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Mina osalen :)
Lisette Tõnutare

Anonüümne ütles ...

Maarja Roosileht

Aune ütles ...

Aune tuleb ka

Anonüümne ütles ...

Moon Meier tuleb.

Regly ütles ...

Regly liituks ka hea meelega.

Anonüümne ütles ...

vnmjdk. Shurin katsub ka kohal olla

Anonüümne ütles ...

Ühineks ka talgutega. Sass

Katri ütles ...

Mina tulen ka:)
Katri Kreinin

vussvillem ütles ...

Ohjahh, Vuss tuleb kah... ja veel teadmiseks, Kotkaklubi koduleht sai talgukuulutuses viidatud, Toonekureklubi leiab aadressilt http://www.toonekurg.ee/

Anette ütles ...

Anette Siedermann

Unknown ütles ...

Miina tuleb!

Meeli ütles ...

Osalen talgutel

Juhan ütles ...

Üks Juhan ka tuleb

Karl Tammiste ütles ...

Karl +jaan ja gert võibolla

Peeter ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Peeter ütles ...

Peeter tuleb, aga kui samal nädalavahetusel toimub ka Must Reps, siis tulen omal jalal laupäeva hommikuks koha peale

Triin ütles ...

ma ka

Anonüümne ütles ...

Kui mõni koht vabaneb, oleksin ka tulijate nimekirjas.
Ott

Anonüümne ütles ...

Tervitused tublidele ja hakkajatele noortele, kes jaksavad Ringi edasi viia. Eks sai ka noorpõlves Tarto linnas elatud ning Ringi kuulutud. Aga see kõik juhtus juba jupp aega tagasi ning vahepeal on meie oma Vasalemma jõest terve Kõrveküla järvetäis vett merre voolanud. Nüüd aga kavatseb Ring naaberkülas hagu tegema hakata ja õnnetul kombel on nimekiri juba kokku kirjutatud. Selline lugu kurvastab minu meeli äraütlemata lõpmatul moel. Oleks olema, et see kuramuse raamatukogu meil iga päev hommikust ühtani avatud oleks, siis ehk oleks kuulutus varem silma hakanud, aga eelmainitud asutus on kõige rohkem pool päeva korraga lahti ja ega maal elades pole seda luksust - aega.
Ühesõnaga kutsun üles teid, armsad Ringipead, nimekirja pikust suurendama 30 pluss üheni. See pluss üks võiksin siis ehk mina olla!? Olen igati osav nii motoriseeritud kui ka motoriseerimata tööristade kasutamises, alles tunaeila sai naabrimehega (Sass - ta võib ka soovituskirja kirjutada, kui tarvis peaks olema) kahepeale kaheksa kanti puid pilbasteks lõhutud, nii et laastud lendasid. Teisalt olen ka huvitav isiksus (Kernu altmäepoe seltskond tunnistab), näiteks tugeva vihma korral, kui ehk linnanoorte meeleolu võib langema hakata, siis ehk suudan languse mõne toreda huumorikilluga tõusuks keerata.
Näeme siis laupäeval?

Toomas Kustjaküla Männiotsa saunik

meeli ütles ...

Loovutan oma koha järgmisele soovijale. Kirves pooleks!

Juhan ütles ...

Mina ei saa kahjuks tulla ikka. Loodan, et leidub tahtjaid. Jõudu tööle ja lõbusat olemist !

Anonüümne ütles ...

Tuleks väga hea meelega, kui mõni koht minu jaoks ka jagub :-) Maarit

Regly ütles ...

Hei!
KAHJUKS pean ka oma koha ära ütlema.
Terv,
Regly

Paul ütles ...

Ott, Toomas ja Maarit, olete nimekirjas!

Linda ütles ...

hei!
Tuleb välja, et minul sai ka end liiga suure tuhinaga kirja pandud. Kui keegi soovib veel kohta talgudele, siis hea meelega loovutan enda oma.

Triin ütles ...

pean kahjuks oma koha loovutama. loodan, et keegi tahab

Anonüümne ütles ...

Ingrid tuleb!

Unknown ütles ...

Tuvimees Voldemar tahab ka tulla

Helga ütles ...

Hei!
Helga loovutab oma koha päikese all Tuvimees Voldemortile.

Anonüümne ütles ...

karl ja jaan loovutavad oma kohad

vussvillem ütles ...

Teatan kurvastusega, paljude rõõmuks, et ma ei saa osaleda, seoses kiireloomuliste äriasjadega. Loovutan oma koha noorele, elutervelt raevunud võsavihkajale, kes on valmis, võpsik võpsiku järel ja paljakäsi, kogu Harjumaa alusmetsa üles juurima. Männiotsa Tom võib Sassi või kasvõi terve Kernu poe seltskonna kaasa vedada, sest kohti hetkel justkui jagub.

Anonüümne ütles ...

Andeksi aga ma siiski ei saa tulla. Köhisin hommikul kopse välja. Maarit

Käbi ütles ...

Loobun oma kohast. Olge tublid! Heli