kolmapäev, 20. juuni 2012

Saviehitus talgud Setomaal - alustame 25ndal juunil!

Juba kevadest saati on kostunud aeg-ajalt sõnu savi ja talgud. Maikuu alguses toimus ka saviehituse teemaline seminar. Kahetsusväärne, et talgute toimumisaeg on seni olnud välja kuulutamata, ehkki kuupäev on juba mõnda aega paigas ning arvatavasti on info jõudnud paljudeni ka suusõnaliselt.

Hea Ringirahvas! Kõik, kel vähegi huvi saviehituse, kui traditsioonilise ja loodussäästliku ehitusviisi vastu, on oodatud 25. juunil ning sellele järgnevatel päevadel Setomaale Väiko-Nedsäjä külla (ka Kärnäkülä) vana savilauda taastamistalgutele. Tegemist on 1939. aastal ehitatud savilaudaga, mille niigi lagunenud katus 2011. aasta jaanuaris paksu lumega kokku vajus. Laut on olnud kasutuses endise Väiko-Nedsäjä algkooli abihonena, kui ka talulaudana. Hoonel on poole meetri paksused massiivsaviseinad, mis armeeritud kadakaokstega. Ajalooliselt on katust katnud haavalaast ning hiljem ruberoid. Soov on taastada hoone nii, et säiliks ehe külamiljöö.

Suur töö saab alguse seinte taastamisest, mis kohati on kõvasti kannatada saanud. Enne savi seina tampimist on ta vaja läbi sõkkuda - hea võimalus suviseks savimassaažiks. Peab lisama, et saviga töötamine on meeldiv ja kõigile jõukohane. Saviseinte parandamine saab kõigile kindlasti meeldima, kes seda pole varem teinud. Kui seinad sirged, katame need veel savikrohviga. Seinte peale asetame vöö, sellele laetalad, sarikad ja nii edasi, kuni katus peal.. Katusekonstruktsiooni tuleb ümarpalgist ja katteks kuuselaast. Esialgu ei hakka talgute osas nii kaugele mõtlema, eks vaatame, kui palju on huvilisi ja huvilistel aega. Kel soov hiljem sarikate püstitamist proovida või laastu lüüa, ega ma siis kedagi ära ei aja :) Tööd on Allika talus palju teha.. Lisaks saviga mätserdamisele on teha üht-teist puutööd ning ka mõned kivid toestuspostidele alla sättida. Koha peal on palju vana puitmaterjali, millest saame ehitada suure hulga pesakaste - varun selleks puhuks eraldi karbi naelu :) Ja nii edasi ja nii edasi. Ja kui muud enam teha ei ole, siis kaevame kaevu, sest ka kaevu seal kohapeal pole (puhas joogivesi tagatud allikast toodud vee näol).

Ootan esmaspäeva hommikust (või ka pühapäeva õhtust) kõiki huvilisi, kel soov kaasa lüüa. Ööbime telkides, väga halva ilma korral või muudel headel põhjustel on võimalik ka tuppa mõned magamisasemed teha. Esialgu võõrustaks talgulisi kuni reedeni (29. juuni), sest nädalavahetuseks sõidan EOÜ suvepäevadele. Omalt poolt pakun päevas vähemalt 2 korda sooja süüa (valmistame koos kohapeal) ning võimaluse käed saviseks teha :) Külas asub kevadel süvendatud (harivesiliku elupaigasoovi täitmiseks) külatiik, kuhu on mõnus kuuma päikese käest ennast sisse kasta. Samuti on plaan ehitada suviseks ehitusperioodiks kilesaun ja kui talgulisi ikka tuleb, siis kindlasti teeme selle ära. Teise variandina saab mõni õhtu külamehe poole või Värskasse sauna minna. Väiko-Nedsäjä asub suure metsamassiivi vahel, Mustoja maastikukaitseala servas, kus asub Kagu-Eesti ilmekaim mõhnastik. Kindlasti läheme matkale ja ehk otsime üles ka mõne essütäjä koha. Kes veel kuulnud pole, saab kuulda ka kohalikku keelt.

Palun eelregistreeruda kas Ringi blogi kommentaariumis, aadressil phunt1021@gmail.com või telefonil 5202530. Märkige ka, mis kuupäevadel osalete!
Ühistranspordiga liikujatel soovitan sõita rongiga Koidulasse, kuhu saan autoga järgi tulla. Häälega tulijad randugu Tartu-Koidula maanteel, umbes 6km enne Koidulat, Nedsaja bussipeatuses. Sealt jääb talgukohani umbes 2,5km mõnusat teed läbi metsa (hoidke silmad lahti, ehk kohtate laanepüüd või hoopis händkakku). Suurte kompsudega tulijatele saab autoga vastu minna.
Hangi täpset suunda siit - http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis?app_id=UU82&user_id=at&bbox=680301.003022536,6413294.96529347,729949.94245676,6437669.10449417&setlegend=UUKAT1_82=0&LANG=1 !

Pean tõdema, et Kärnäkülä on üks uskumatult meeldiv paik, kus olla. Seega, kõik on oodatud!

Peatse kohtumiseni!

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

2 kommentaari:

Birgit ütles ...

Birgit tuleb ja ilmselt pühapäeval õhtul. Lahkumise plaane siiamaani pole :P

kristo ütles ...

Kristo tuleb Esmaspäeva hommikul ja lahkumisaeg pole veel otsustatud.